neděle 21. září 2014

Historky z časů páry

Nakladatelství Straky na vrbě vydalo další mamutí sborník. Skvělá obálka Tomáše Kučerovského, předmluva Leonarda Medka a sofistikovaný doslov Antonína K. K. Kudláče prozrazují, že nejde o nic menšího, než o další z úžasných steampunkových počinů v českých vodách.
 Můj příspěvek v něm je co do počtu stran skromný, leč odvážný svojí ideou: 
Město se zvolna sune po kolejích k cíli, jehož polohu nezná ani sám Navigátor, představený cechu Strojvůdců. Zatímco na jeho ocelovém hřbetě kypí a kvasí nespokojenost, v jeho útrobách se vydává malý chlapec na zakázanou cestu, aby nevědomky učinil nejdůležitější objev v historii lidstva, prchajícího před okolní zkázou. Co se skrývá za olejovým jezírkem? Kde je mytická Brána Vítězství, o níž se píše v posvátném Manualu? Kolik stojí jedna Libra knih? Odkud a kam směřuje město poháněné tisíci kotly parních strojů? A co se stane, když se náhle zastaví?
Úvod do světa románu Pelyněk.


Ukázka:

Za dalším hermeticky utěsněným poklopem bylo dunění strojů silnější. Kdyby přiložil ruce na pláty nýtovaného plechu, ucítil by jemné chvění. A teplo, podobné kůži tvora, který dýchá, mručí ze spaní... a pohybuje se průměrným tempem dvou set metrů za den.
Ale Jacob znal své Město celých osm let, z nichž většinu prochodil po ocelovém dláždění hlavního koridoru, než začal prolézat s partou podobně zvídavých dětí jeho skrytá zákoutí, navzdory mnohým zákazům a trestům dospělých. Věděl, že ve skutečnosti je to stroj – gigantický mechanický živočich, v jehož nitru hoří plynové kotle tisícovek vyvíječů páry a na povrchu, v patrových domech, v zastřešených pasážích, na náměstích a sklenících, se pohybují živí lidé, cestující parní drahou od Přídě po Záď. Energie pocházela ze spalování Rezobýlu, keřovité rostliny obklopující Město ze tří stran. Pátravé zraky Strojvůdců z Měděné věže sledovaly tenkou linii mořského břehu, podél níž unikali den za dnem rychle rostoucí zkáze, schopné během několika týdnů zcela pohltit a prorůst vše, co jí přišlo do cesty. Učil se ve škole pověsti o Konstruktérovi, který se po marné snaze ubránit lidská obydlí mýcením a vypalováním rozhodl hrozbě utéct a s posledními zbytky přeživších dosáhnout hranice, kam podle legendy Rezobýl nedoroste, a rovněž znal slova posvátného Manualu, nejdůležitější knihy Železné církve: Jest třetina země zaslíbena spravedlivým, jejichž trajektorie se protne s rovinou Kozoroha ve svaté Bráně.

Žádné komentáře:

Okomentovat