pondělí 27. srpna 2012

Dlouhá zima

Další dílko z mé tvorby vyjde na podzim ve sborníku redigovaném Jiřinou Vorlovou, který má - alespoň pro neznalé - zvláštní a zavádějící název Kočas 2012. V soutěži CKČ se loni umístila na 9. místě v kategorii krátká povídka a jestliže její vyústění budete považovat za happyend, není něco v pořádku.
Dlouhá zima není jen sci-fi velmi blízké budoucnosti, ale především sonda do života fiktivního pražského domu, jehož obyvatelé jsou postaveni před složitou otázku - vytěžit poslední přírodní zdroj nebo se smířit s tím, že se máme všichni stejně hluboko do kapsy? Převáží právo silnějšího nad rozumem a demokratickými principy?




Ukázka:


Prvního září vypnuli plyn. Z východu, kde před půl rokem začal konflikt mezi Rusama a jinejma Rusama, přišla jen omluvná zpráva ministerstva zahraničí, že vzhledem k riziku napadení mezinárodní linky, k němuž došlo hned první den války, jsou dodávky s okamžitou platností přerušeny na dobu neurčitou. A to za situace, kdy parlament neschválil prodloužení dvacetiletý smlouvy s Norama, poněvač se chystalo přepojení do evropsko-unijního Nabucca, bohužel až příští rok. A státní rezervoáry strategický suroviny nebyly bezedný. Mohli jste si stěžovat na Hradě, v Kremlu, nebo na pátým nástupišti, výsledek byl stejnej – zima.
Nechápu, jak furt na internetu donekonečna omílaj globální oteplování. Tenhle podzim klesly teploty k desítce, nad ránem pod nulu, z nebe padal vlezlej déšť, co se v něm topilo hnědý listí ze stromu, jestli je buk, jasan nebo cojávim platan si nevzpomenu, kterýho byl plnej dvůr, a babí léto si vzalo dovolenou na cestu do teplejších krajin.

Žádné komentáře:

Okomentovat