neděle 5. ledna 2014

Bilancování

Na začátku nového roku obvykle lidé dělají ukvapená rozhodnutí, kterých pak celý rok litují, protože se jich nedaří dostát. Tomu bych se chtěl vyhnout. Zrovna tak ovšem nastává čas ohlédnutí zpět, bilancování, smutných zjištění, sebevražd. Těm posledním věcem se vyhnu určitě.
Když jsem posílal před zhruba šesti lety svůj první příspěvek do Ceny Karla Čapka, vůbec mě nenapadlo, že se tím pouštím na dlouhou cestu (jistě by se hodily přívlastky trnitá, křivolaká, nekonečná, úmorná... doplňte si sami). Upřímně řečno, jestli máte dělat psaní naplno, už vám nezbyde čas na jiné koníčky. Což myslím platí o čemkoli.
Čili jsem se rozhodl se soutěžením skončit. Ano, přesně to ukvapené rozhodnutí. Ale v tomto případě má opodstatnění - rád bych místo povídek tvořil knihy, což zabere zhruba stejný čas při vymýšlení syžetu a výsledek je pro autora (možná i čtenáře) zábavnější, než množství prací rozhozených po sbornících, které mají vcelku průměrný prodej a běžný čtenář mimo komunitu sci-fi/fantasy o ně okem nezavadí.
Tím je nechci v žádném případě zatracovat - naopak, pro většinu začínajících autorů je tahle cesta zcela nepostradatelnou. Můžete si myslet, jaký jste nedoceněný talent, ale když se nenajde ani jeden hlas, který by vám tuto skutečnost potvrdil, máte prostě smůlu, vydavatelé naprosto netrpí nedostatkem rukopisů a šanci  dnes dávají jenom těm "profláklejším" jménům.
Takže bych rád uvolnil onu jednu příčku z deseti, kterou jsem měl tu čest v uplynulých letech uzurpovat pro sebe těm, kdo tuhle cestu teprve začínají nebo ještě nedospěli do stádia romanopisce. (Poklona výjimkám typu Jany Rečkové - nadprůměrně talentovaných grafomanů schopných zvládat obojí není v téhle zemi zrovna přehršel.) Nezříkám se povídek obecně, jenom už s nimi nebudu zahrnovat každou soutěž v dosahu. A tím si uvolním ruce, třeba pro dokončení Pelyňku, steampunkového opusu zatím netušených rozměrů.
Tímto bych rád popřál všem spoluautorům do nového roku hodně trpělivosti, sebekázně a pečlivosti. Pokud disponujete výše zmíněným, a máte alespoň základní nadání, výsledky se záhy dostaví samy. A přestože sebekázní zrovna neplýtvám, vím dobře, o čem mluvím.

PF2014


Žádné komentáře:

Okomentovat